Přeskočit navigaci

Nabídka

 

Pohlednice

Elektronické pohlednice

 

Anketa


Vodní dílo Želivka

Již od konce druhé světové války se uvažovalo o stavbě vodní nádrže na řece Želivce. Důvodem byl nedostatek pitné vody v Praze. Projekt doporučený Státní komisí pro koordinaci vědy a techniky a Československou akademií věd schválila vláda v roce 1963.

Vodní dílo Želivka je rozsáhlým souborem staveb. Sypaná zemní hráz byla vybudována v letech 1965 až 1972 4 km nad soutokem se Sázavou. Hráz je vysoká 58 m, v koruně má délku 850 m. Úpravna vody má dnes výkon 7 tisíc litrů za sekundu.

Tlakový štolový přivaděč z úpravny vody do hlavního vodojemu v Jesenici je dlouhý 51 km. Štolový přivaděč podchází 31 katastrálních území, 11 obcí a osad, 34 potoků, 2 řeky, 29 silnic a 2 železniční tratě.

Přehradní jezero má délku vzdutí 38 km, zatopena byla plocha 1432 ha.
Vodní nádrž Želivka je největší vodárenskou nádrží v České republice. Voda z nádrže zásobuje nejen Prahu, ale i část okresů Benešov, Beroun, Praha - východ a Praha - západ. Tuto vodu pijí i lidé z oblasti Humpolecka, Pelhřimovska, Pacovska, Ledečska, Kladenska, Slaného, Kralup nad Vltavou, Mělníka a Havlíčkova Brodu s okolím.

Vodní nádrž Želivka - Švihov je překlenuta silničním mostem na silnici č. 18, mezi Bezděkovem a Brzoticemi. Délka mostu je 306 m, šířka mezi zábradlím je 13 m. Most stojí na třech vnitřních pilířích, nejvyšší je prostřední - 65 m. Most byl postaven před napuštěním nádrže, v letech 1965 až 1969.

Nahoru
Copyright © 2000 - 2022 Mikroregion Želivka
Design: Graf-it, stránky využívají publikační systém Apollo